Zioła na rabacie

Zioła na rabacie

Na malej powierzchni można uprawiać kilkanaście gatunków ziół. Można w tym celu wykonać rabatę spiralną, która ułatwi nam dostęp do nich oraz ich zbiór. Wznosząca się spirala ku górze pozwoli zróżnicować nasadzenia. Wierzchołek tej spirali to będzie miejsce najbardziej nasłonecznione i suche. Niżej ziemia będzie przeznaczona dla tych ziół, które lubią ziemię bardziej wilgotną. Dobrym pomysłem jest wykonanie u podnóża tej budowli małe oczko wodne, bowiem w okresie dużych upałów woda zwiększy wilgotność powietrza wokół roślin.

Zioła uzyskają swój smak i aromat na stanowisku nasłonecznionym. Warto aby to było także miejsce zaciszne np. osłonięte murem lub płotem, wówczas zapach z ziół nie będzie rozwiewany przez wiatr. Rabatka powinna swoim kształtem przypominać muszlę. Ziemię pod uprawę ziół warto wzbogacić dobrze rozłożonym kompostem. Na samej górze ziemia może być zmieszana pół na pół z piaskiem. Sadzawkę na samym dole można wykonać przy pomocy drewnianej beczułki lub żeliwny kociołek. Średnica nie powinna przekraczać 75 cm. Przed wkopaniem naczynia w ziemię warto je zabezpieczyć farbą antykorozyjną, lub w przypadku drewna – żywicą epoksydową. W tak małym zbiorniku można zamontować pompkę, która wprawi w ruch wodę i dotleni ją, aby nie rozrastały się glony.

Zioła w ogrodzie

Na rabatce ziołowej najlepiej sadzić rośliny wieloletnie. Muszą być także odporne na mróz. Zioła możemy dobrać według własnych potrzeb. Możemy sadzonki przygotować samemu w domu, ale łatwiej jest je nabyć już gotowe w sklepie ogrodniczym. Jeśli rabatka ma pokrój kaskadowy (różne wysokości) to najniżej sadzimy miętę pieprzową, czosnek pospolity, ogórecznik lekarski i nagietek lekarski. Piętro wyżej może rosnąć pietruszka zwyczajna, szczypiorek, lebiodka pospolita oraz bazylia. Najwyżej umieszczamy lubczyk ogrodowy, koper, majeranek, cząber, tymianek oraz melisa i rozchodnik.

Rabatkę należy regularnie odchwaszczać, a latem oczywiście podlewać. Warto na zimę rabatkę przykryć stroiszem lub suchymi liśćmi. Pędy do suszenia wycinamy przy słonecznej pogodzie. Przez cały sezon zioła zbieramy według potrzeb.