Kuracje cynamonowa

Kuracje cynamonowa

Cynamon należy do najstarszych przypraw świata, dlatego na przestrzeni stuleci opracowano wiele skutecznych sposobów jego wykorzystania. Zatem jak go wykorzystywać?

Naukowcy z Kansas State University dowiedli, że cynamon zwalcza bakterie E.coli. Liczne badania laboratoryjne oraz badania na zwierzętach wykazały, że cynamon może mieć właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Jeśli cynamon dodamy do żywności, to zahamuje on rozwój bakterii. Posiada także właściwości hamujące psucie się żywności, a to z kolei czyni go naturalnym konserwantem.

Olejek i kora cynamonu to pogromcy zmian trądzikowych. Z uwagi na swoje działanie antybakteryjne likwidują ropne wypryski, rozjaśniają cerę, zapobiegają plamom trądzikowym i łagodzą przebarwienia. Przyzwyczaić się w kuchni do cynamonu powinny osoby, u których jest podejrzewana lub zdiagnozowana choroba Alzheimera, ponieważ badania wykazały, że aromat cynamonu poprawia funkcje poznawcze i pamięć.

Nie odkryjemy Ameryki na nowo jeśli napiszemy, że cynamon nadaje niepowtarzalny smak potrawom. W myśl zasady, ze wszystko jest trucizną i nic nią nie jest, powinniśmy się zastanowić nad tym czy możemy spożywać cynamon i w jakich ilościach.

Kiedy należy zmniejszyć spożycie cynamonu?

Osoby zażywające leki na cukrzycę lub leki, które wpływają na poziom glukozy we krwi czy insuliny, powinni zrezygnować z dawek terapeutycznych cynamonu, chyba że robią to pod kontrolą lekarza.

  • Cynamon Cassia jest naturalnym źródłem związku zwanego kumaryną. Związek ten występuje również w takich roślinach jak seler, rumianek, koniczyna czy też pietruszką. Mało kto wie, że to właśnie kumaryna odpowiada za przyjemny zapach świeżego siana. Spożywanie jej w zbyt dużych ilościach może stopniowo i skutecznie uszkadzać wątrobę. Maksymalna dzienna dawka kumaryny wynosi 0,1 mg na kilogram masy ciała. Rodzaje cynamonu różnią się między sobą zawartością kumaryny, dlatego trudno jest ustalić jaka jest bezpieczna ilość jego przyjmowania. Wystarczy pamiętać, że nie należy przesadzać bowiem w nadmiarze wszystko szkodzi, nawet cynamon.

Cynamon na bóle stawów

Dowiedziono, iż pół łyżeczki cynamonu z dodatkiem jednej łyżeczki miodu codziennie rano przed śniadaniem przynosi ulgę w bólach stawów. Taką rożnice w samopoczuciu odczujemy już po jednym tygodniu kuracji.