Cynamon

Charakterystyczny smak i aromat cynamonu powoduje, że wiele osób po niego sięga. Ale do czego go użyć, z czym najlepiej smakuje? To pytania na które postaramy się odpowiedzieć, ponieważ jesli przyprawę dodamy nie do tej potrawy co trzeba, to bardziej ona popsuje smak niż oczaruje danie.

Cynamon to jedna z najstarszych przypraw. Cinnamomum verum jest drzewem należącym do rodziny Lauraceae, które można spotkać w Indiach, Sri Lance, Indonezji, Brazylii, Wietnamie i Egipcie. Ta przyprawa powstaje przez wysuszenie kory drzewa.

Najbardziej popularne odmiany cynamonu, to: Cejloński i Cassia, choć jest ich więcej.

Najdroższym i najbardziej cenionym jest cynamon Cejloński, ponieważ charakteryzujący się słodkim smakiem. Laski tej odmiany są bardziej miękkie i łatwo można je zmielić. Cynamon cejloński jest sprzedawany w sklepach specjalistycznych. Cynamon Cassia jest bardziej twardy i ciemniejszy, zwykle to właśnie jego możemy nabyć w naszych sklepach.

Znany nie od dziś

O cynamonie istnieje wzmianka już w pierwszych księgach Starego Testamentu. Był on wykorzystany do celów leczniczych od najdawniejszych czasów. W tradycyjnej medycynie chińskiej stosowano go w celu zwalczania przeziębień, wzdęć, nudności, biegunki i bolesności miesiączek.. Dodatkowo stosowany był na poprawę krążenia i rozgrzania organizmu. Prawdziwą popularność zdobył działaniem dodającym energii, witalności.

Co tkwi w cynamonie??

Cynamon to bogate źródło manganu, błonnika, żelaza i wapnia.

Naukowcy doszli do wniosku, że 1/2 łyżeczki cynamonu dziennie może skutecznie obniżać poziom złego cholesterolu LDL.

Niektóre badania mówią o tym, że cynamon może mieć wpływ na regulację poziomu cukru we krwi, co ma szczególne znaczenie dla osób chorych na cukrzyce. Jedno z pierwszych badań na ten temat zostało przeprowadzone w 2003 r. w dzienniku medycznym „Diabetes Care”. Badanie polegało na tym, że sześćdziesiąt osób z cukrzycą typu 2 otrzymywało 1, 3 lub 6 gramów cynamonu na dobę w formie tabletek, co odpowiada około jednej czwartej łyżeczki do 1 łyżeczka cynamonu.

Czego jeszcze nie wiemy o cynamonie?

Cynamon wykazuje duże zdolności wspomagające leczenie infekcji drożdży.

Nie bez znaczenia jest ta przyprawa jeśli chodzi o profilaktykę nowotworową. W badaniu opublikowanym przez naukowców z US Department of Agriculture w stanie Maryland, dowiedziono, że cynamon może zmniejszyć rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.